Poznati brendovi imaju dosta imitatora koji su toliko dobro urađeni, da ih je ponekad teško prepoznati da li su pravi ili lažni. Zbog toga smo rešili da podelimo sa vama neke savete koji bi vam pomogli pri sledećoj kupovini uređaja.

1. Pogledajte uputstvo za korišćenje

1. Pogledajte uputstvo za korišćenje

Uputstvo za korišćenje je poput pasoša za uređaje. Sve važne informacije o uređaju treba da se nalaze na jeziku zemlje gde je kupljen. Ako je napisano na nekom drugom jeziku koji ne razumete, onda je prokrijumčareno ili je lažno.

2. Obratite pažnju na materijal

2. Obratite pažnju na materijal

Bilo koji materijal, bilo da je od plastike, gume ili aluminijuma, mogu biti visokog ili niskog kvaliteta. Poznati brendovi ne štede na materijalima. Plastični poklopac treba da bude gladak, bez šavova ili drugih nepravilnosti. Lažni uređaj otkriva jeftinu plastiku sa mat nijansama ili nepravilnim površinama.

3. Proverite font

3. Proverite font

Logo je lice svake marke i zaslužuje posebnu pažnju. Napravljen je tako da i nakon mnogo godina upotrebe može biti prepoznatljiv. Fontovi i simboli treba da budu glatki, čitljivi i izdržljivi. Kod lažnih natpis je ili pogrešan ili ga nema.

4. Proverite punjač

4. Proverite punjač

Punjač treba da bude prilagođen za korišćenje u vašoj zemlji. Ako vas neko pita da li hoćete da kupite adapter ili čak poseban punjač, to je znak upozorenja. Punjači poznatih brendova nemaju šavove između plastičnih delova ili drugačije boje. Ne zaboravite, brendovi su odgovorni za vašu sigurnost pri korišćenju njihovih aparata, zbog čega imaju kvalitetnu izolaciju i završnu obradu.

5. Dobro pogledajte utičnice i kablove

5. Dobro pogledajte utičnice i kablove

Kvalitet žica je jedan od najočiglednijih znakova da li je proizvod falsifikat. Original je čvrst i ravnomeran, dok je lažan iskrivljen i labav. Ponekad se dužina utikača ne poklapa sa dubinom utičnice. Obratite pažnju na kvalitet izolacije i simbole na njemu. Žica treba da bude fleksibilna, pa čak i boje i oznake.

6. Cena

6. Cena

Ovo možete da proverite pre nego što kupite proizvod, pa čak iako kupujete preko interneta. Postoji dobar razlog zašto je cena toliko niska i ni jedan od razloga nije dobar. Ako vidite da je neki uređaj duplo jeftiniji od normalne cene, budite alarmirani - jer postoje velike šanse da je ukraden ili prokrijumčaren. Uvek kupujte od proverenog kupca i gledajte da cena bude izvodljiva.

7. Dostupnost

7. Dostupnost

Ovo je vrlo efikasan i jednostavan test da li je uređaj lažan. Ako uređaj nije dostupan u vašoj zemlji, kako ga prodavac prodaje? Razmislite o tome. U pitanju je falsifikat, sumnjiv uvoz ili prevarantski sajt. Ako želite da kupite proizvod koji nije namenjen vašem tržištu, onda nešto nije u redu.

8. Proverite pakovanje

8. Proverite pakovanje

Proizvođači falsifikovanih proizvoda često zanemaruju dizajn pakovanja, dok zvanični prodavci brinu i o najmanjem detalju na pakovanju svojih proizvoda. Proverite kakav je kvalitet štampe: font treba da bude čitljiv. Ništa ne sme da bude labavo unutar pakovanja. Proizvođači uvek poprave svoju robu tako da ništa ne bude oštećeno prilikom transporta. Pakovanje treba da bude besprekorno.

9. Garancija

9. Garancija

Uvek proverite uslove garancije proizvođača. Ako kupujete električnu robu, garancija treba da bude obavezna. U njoj treba da se nalazi mogućnost za zamenu ili popravku sa imenom proizvoda. Uz pomoć ovoga možete biti zaštićeni od kupovine lažnog proizvoda. Ne kupujte u žurbi, već proverite detaljno svaki aspekt.

10. Dugmići

10. Dugmići

Jedan od glavnih aspekata fizičkog kvaliteta su položaj dugmića. Veoma je važno da proverite tačnu poziciju i kvalitet. Na primer, na originalnom iPhone-u dugme za režim "spavanja" se nalazi u gornjem desnom uglu, dok je prekidač za zvuk sa leve strane. Ako su tasteri smešteni negde drugde, onda je uređaj lažan.

Vaša reakcija?

Facebook komentari