Nije sve što vidite tačno. Ove činjenice će vam otkriti prave tajne iza ovih mitova.

1. Najbliža ne znači i najtoplija

1. Najbliža ne znači i najtoplija

Razdaljina između Sunca i planeta ne ukazuje na to koliko je temperatura visoka ili niska na planeti. Najtoplija planeta u Sunčevom sistemu je Venera, a ne Merkur, gde prosečna temperatura ne ide ispod 462 stepena, dok je na Merkuru 420.

2. Oblik nije savršen

2. Oblik nije savršen

Oblik Zemlje je potpuno drugačiji nego što smo ga zamišljali. Poznato je da oblik nije savršeno okrugao ili ravan, već je elipsast. Preciznije, Zemlja je malo spljoštena na polovima i šira na ekvatoru. Takođe, površina se stalno menja zbog tektonskih ploča i erozije. Oblik je više kao krompir ili kruška.

3. Žuto ili belo?

3. Žuto ili belo?

Svi smo kao mali bojili Sunce u žutu boju. Sunce ima različite boje koje variraju između žute, narandžaste i crvene tokom dana. Međutim, Sunce je zapravo belo. Razlog za ovo je zato što je samo žuti deo spektra u mogućnosti da prođe atmosfersku barijeru i stigne do Zemlje, dok se ostale boje prelamaju. Ovo takođe objašnjava zašto je nebo danju plavo, a noću crno.

4. Svemirsko odelo

4. Svemirsko odelo

Ovo je u u svemiru neophodno. Međutim, ovo ne znači da će nam se glava naduti i eksplodirati čim ga skinemo. Nizak pritisak u svemiru bi bio smrtonosan za naša pluća, srce i organe.Vaša reakcija?

Facebook komentari